השפעת עיסוי תינוקת על קשר הורה-ילד

 

השפעת עיסוי תינוקת על הקשר בין ההורה לילוד

 

.It is through our hands that we speak to the child. That we communicate"

"Touch is the child's first language, understanding comes long after feeling

Fredrick Leboyer-

מגע הינו חלק עיקרי וחשוב בהתפתחותו הפיזיולוגית, הקוגניטיבית והרגשית של הילוד, והינו חיוני במיוחד להתפתחות הקשר בינו לבין ההורה. אף על פי שהתינוק טרם פיתח את יכולת הדיבור, הוא מתקשר באמצעות גופו. המגע הוא תחילתה של מערכת יחסים ותקשורת בין ההורה לילוד, וכך עוד לפני שהילוד מפתח הבנה מילולית, ההורה יכול להבין מה הוא צריך, והילוד יכול לקבל תחושת בטחון ואהבה מההורה דרך המגע. ילוד רך מביע את הרגשות והצרכים שלו דרך בכי, וכאשר הרגשות והצרכים הללו מקבלים מענה מיידי, הילוד מתחיל לפתח אמון בהורה, דבר שמשפיע מאד על הקשר (bonding) בין הילוד להורה. הדבר גם גורם לו לשמור את תגובת הבכי למקרים חשובים. על ידי כך שההורה גורם לילוד תחושת בטחון, הילוד לומד לבטוח בהורה, ומפתח קשר רגשי כלפיו. כתוצאה מהמסירות של הילוד להורה, ההורה ירצה להעמיק עוד יותר את הקשר לילוד ולגונן עליו, וכך מתפתחת, במילים אחרות, ה"התאהבות" בין ההורה לילד.

הורים רבים שהתנסו בעיסוי תינוקות מעידים כי גברה באופן משמעותי מודעותם והבנתם לגבי הסימנים והאותות שמראים ילדיהם. בזמן העיסוי, ההורים קשובים לקולות שמשמיעים ילדיהם וצופים בתנועות של גופם, דבר שמסייע להם להבין אותם. עיסוי תינוקות מעמיק את התקשורת בין ההורה לילוד, מעלה את רמת האמון ובכך משפיע על הקשר ביניהם. כמו כן, העיסוי מאפשר לילוד להכיר את הוריו טוב יותר, להתבונן בהם, להקשיב להם, להרגיש אותם. זוהי מערכת יחסים הדדית, דיאלוג בין ההורה לילוד, כאשר העיסוי והמגע הם דרכו הטבעית של ההורה להביע את רגשותיו כלפי הילד ולהיענות לדחף הטבעי שלו להרעיף על ילדו אהבה ודאגה, בעוד שעבור תינוקות, המגע הוא האמצעי העיקרי דרכו הם חווים את העולם סביבם, חוקרים ולומדים אותו.

עוד בתקופת ההיריון, בשלבי התפתחות העובר ברחם, הקשר בין ההורים לעובר מתחזק משמעותית לאחר ששומעים את פעימות ליבו, או חשים את תנועותיו ברחם. עוד בשלבים אלו ההורים שמים יד על הבטן ההרה כתגובה לבעיטה של העובר או בכדי להרגיש אותו זז. מכאן ניתן להסיק לגבי חשיבותו הרבה של המגע הפיזי לחיזוק הקשר והקרבה בין ההורה לילוד. המגמה הזו ממשיכה גם לאחר שהתינוק נולד, וגם כאשר הוא גדל המגע בינו לבין הוריו אינו מאבד מחשיבותו, משמועתו, והשפעתו על הילד, על יחסיו של הילד עם הוריו וסביבתו, ועל הדינאמיקה המשפחתית. באמצעות העיסוי בפרט והמגע בכלל, ההורים יכולים להקשר לילדיהם באופן עמוק יותר, וזאת בעקבות מספר סיבות: העיסוי יכול לסייע להורים להבין כיצד הגוף של הילוד מרגיש כאשר הוא רגוע, לעומת איך שהוא מרגיש כאשר הוא מתוח, ועל ידי כך להעמיק את התקשורת הבלתי מילולית עם הילוד. באמצעות התקשרות המשופרת ההורים יוכלו להיענות לצרכים של הילוד בקלות רבה יותר, וכך הילוד יהיה רגוע ובטוח יותר והקשר ביניהם יהיה טוב יותר. העיסוי מאפשר זמן איכות ביחד עם התינוק החדש, והזמן הזה גם הוא תורם לקרבה ולהעמקת הקשר בין ההורה לילוד.

קשר הורה-ילד הינו קשר מיוחד וחזק, שמאופיין באהבה הדדית, קירבה ורמת תקשורת גבוהה בין ההורה לילד. ליצירת קשר הורה-ילד יש מספר דרכים, כגון קשר עין, מגע, ריח, דיבור. קשר הורה-ילד הוא תהליך שלוקח זמן ולא תמיד ייווצר באופן אוטומטי, והוא מתחיל עוד לפני שהתינוק נולד. בעוד העובר בבטן, כאשר הוא מתחיל לגדול ולזוז לראשונה, קיים אינסטינקט של האם (אולי אפילו תת מודע), לשים יד על הבטן ולדבר עם העובר שלה. ככל שההיריון מתקדם והעובר הולך וגדל, והתזוזות שלו בבטן מורגשות יותר, כך היא ובן זוגה נוגעים בבטן ומדברים אליו יותר, וניתן לראות שיש נטייה של העובר לענות למגע ולקול בבעיטה קטנה או בתזוזה. התקשורת הראשונית הזו בין העובר להוריו מעודדת רגשות של קירבה בין ההורים לתינוק שלהם שטרם נולד. הקשר הזה הולך ומתחזק מהרגע הראשון שבו יוצא הילוד לאוויר העולם, אך לעיתים הקשר יכול להתעכב זמן רב יותר בשל גורמים שונים כמו לידה טראומתית, לידת פג או כל מצב אחר הגורם לניתוק מידי בין ההורה לילוד ולא מאפשר יצירת קשר ראשוני עוד בחדר הלידה. לעיתים התפתחות הקשר מתעכבת בשל חוסר בשלות ומוכנות (למשל אצל הורים מתבגרים), דיכאון לאחר לידה, או כל מצב רגשי אחר של ההורים.

לעיסוי תינוקות יש יתרונות רבים, כאשר אחד מהחשובים ביניהם הוא שיפור הקשר בין ההורה לתינוק. עיסוי תינוקות משלב הרבה מהיסודות המעודדים קשר הורה-ילד (מגע, קשר עין, ריח, תקשורת בלתי מילולית) בתוכנית מובנית שכוללת אינטראקציה בין ההורה לילוד (Evans, 1990). העיסוי מאפשר תקשורת באמצעות מגע ויכול לעזור להורים לפתח תקשורת טובה יותר עם התינוק שלהם. לחיזוק הקשר יכולים להיות מספר היבטים, למשל: העיסוי מאפשר זמן איכות עם הילד (וזה חשוב באופן מיוחד, אך לא רק, עבור האב שלעיתים קרובות לא מבלה זמן רב עם התינוק כמו אימו של התינוק). העיסוי מרגיע את הילוד, ובעקבות זאת גם ההורה רגוע יותר. העיסוי מעניק ביטחון לילוד ובכך בונה את האמון ומעמיק את הקשר שלו עם ההורה, ומעניק יותר ביטחון גם להורה על ידי כך שהוא מגלה את יכולתו לזהות את צרכיו ורגשותיו של ילדו דרך שפת הגוף שלו, דבר שמקרב אותו יותר לתינוק. בעקבות כל הנ"ל, ניתן לראות בבירור שעיסוי תינוקות יכול לעודד ולשפר את הקשר (bonding) בין התינוק לבין ההורה.

אבות רבים אינם יכולים להרשות לעצמם לקחת חופשת לידה, ובמקרה הטוב נמצאים כמה ימים בבית לאחר הלידה. בימים הראשונים הללו, שהאבות נמצאים עם האישה והתינוק אחרי הלידה, ואת מרבית זמנם מבלים בבית החולים. במשך תקופה זו התינוק יונק לעיתים קרובות ולכן נמצא על אימו רוב הזמן. לעיתים האב זוכה להחזיק את התינוק הרך, אך לרוב בתקופה זו התינוק בעיקר ישן. אין הרבה הזדמנויות לאבות בתקופה הזאת ליצור קשר עין או מגע אשר תורם לקשר שלהם (bonding) עם התינוק. בנוסף, לאחר מספר ימי חופשה שהאב לקח בשביל לעזור ולהיות עם אשתו ועם התינוק, הוא חוזר לעבודה וברוב שעות היום התינוק נמצא עם האם בלבד. הקשר בינה לבין התינוק הולך ומתחזק, בעוד שהקשר בין האב לבין התינוק אינו תמיד מורגש וחזק בתקופה הראשונה, במיוחד כשמדובר באבות אשר מגעים מאוחר מהעבודה ואינם לוקחים חלק פעיל ברחצה, בהאכלה ובהשכבת התינוק.

עיסוי תינוקות נותן חלון הזדמנות לאב ולתינוק לבלות יחד זמן איכות אשר מעודד ותורם רבות לקשר ביניהם. השניים מתחילים להכיר אחד את השני ולבטוח זה בזה וכך הקשר ביניהם הולך ומתחזק. דרך העיסוי, האב יכול לקחת חלק פעיל בטיפול בתינוק, וכך ללמוד להכיר אותו טוב יותר, להתקרב אליו ולהעניק לו חום ואהבה באופן פעיל ומעשי. מחקרים מראים כי בקרב אבות אשר עיסו את תינוקם מתבסס קשר חם וחיובי בינם לבין התינוק, אשר נמשך ככל שילך ויגדל. במחקר שנערך באוסטרליה, נמצא כי בקרב תינוקות בגיל שנים-עשר שבועות אשר אבותיהם עיסו אותם, מקבלים את פניהם של האבות עם יותר קשר עין, חיוכים, מלמולים ומגע מאשר בקבוצת הביקורת. כתוצאה מהמעורבות המוגברת, האבות הרגישו שיפור בביטחון העצמי שלהם כהורים.

לעיסוי תינוקות יש יתרונות פיזיולוגיים ורגשיים, שאחד מהם זה המגע בין הילוד להורה. ידוע כי מגע אנושי תורם לנו להרגשה טובה ומספק לנו חום ואהבה. פרדריק לבוייל טען כי המגע חיוני כמו אוכל, ומחקרים רבים מראים את היתרונות ותרומתו של המגע בהתפתחות הרגשית ואף מעידים על העדפה בחום גוף על פני אוכל (דוגמא לכך ניתן למצוא במחקרים שנערכו על שימפנזות, שהעדיפו את האם החמה עם הפרווה אך ללא אוכל על פני האם מברזל עם האוכל). כמו כן, העיסוי מאפשר פסק זמן מהמרוץ היום יומי שההורים לרוב שרויים בו, ודורש מההורה לשים בצד את המתחים של היום, לשבת בנחת, לנשום עמוק ולהתמקד במגע ובתינוק – וזה כשלעצמו הינו דבר מרגיע ומשחרר. העיסוי מאפשר להורה להתמסר לתינוק, לנקות את הראש ולהיכנס לפאזה אחרת, מעין מדיטציה אשר תורמת להרגשה טובה, למנוחה ולהורדת מתחים אצל ההורה. בנוסף, העיסוי מאוד מרגיע את התינוק ועל ידי הרגיעה הזו גם התינוק מוריד מתחים ומתמסר למגע ולהורה.

על פי תיאוריית הלימוד הפעיל (Active Learning Theory), שנועדה לאפשר לילדים הסובלים מליקויי ראייה או שמיעה ללמוד לקחת חלק פעיל בסביבתם, הלמידה של התינוק את סביבתו נעשית לא רק באמצעות החושים, אלא גם מתוך פיתוח מודעות גוף וכישורים מוטוריים וקוגניטיביים. עיסוי תינוקות יכול לסייע לכל התינוקות (גם לאלו שאינם סובלים מליקויי שמיעה או ראייה) לפתח יותר מודעות גוף, לקדם את ההתפתחות המוטורית והקוגניטיבית, וללמוד באופן פעיל על עצמם ועל סביבתם. למגע הידיים על הגוף יש קשר ישיר להתפתחות המוטורית, הקוגניטיבית והרגשית של הילוד. השימוש בידיים, המודעות לגוף ולחושים ומערכת האמון שמתפתחת בין ההורה לילוד, הם המפתח להתפתחויות אלו, וליכולתו של הילד להפיק תועלת מרבית מהעיסוי.

עיסוי הוא דבר מועיל וחיוני לכל התינוקות, אך פי כמה וכמה לתינוקות בעלי מגבלה חושית כלשהי. תינוקות אלו זקוקים למגע ולגירוי של חושים אחרים, במידה רבה עוד יותר מכל תינוק אחר. בדרך זו הם מקבלים את המידע שאינו זמין להם (למשל, ניתן לתת להם להרגיש את הויבראציות של הקול שיוצא מהפה, להרגיש את תנועות החזה בעת הדיבור, וכן הלאה). כפי שכבר צוין, העיסוי מעורר את החושים ואת המודעות לגוף, מסייע בהסתגלות של התינוק לסביבה, ועוזר לבנות את מערכת האמון בין ההורה לילוד – דבר שהינו חשוב ומשמעותי לכל תינוק, אך בפרט לתינוקות בעלי מגבלה חושית כלשהי, שמגבילה במידה כזו או אחרת את הקשר שלהם עם הסביבה. הקשר הזה יכול להתחזק באופן משמעותי באמצעות עיסוי תינוקות. בדומה לכך, עיסוי יכול לסייע במקרה של תינוקות פגים, וביכולתו להגביר את ההתפתחות הפיזית והגדילה שלהם.

המגע הינו הדרך האנושית הטובה ביותר להבעת חיבה (ומצד שני, גם להבעת רגשות שליליים), וזאת ללא כל צורך או שימוש במילים. ההשפעה של המגע על בני אדם בכל הגילאים היא עצומה, ובפרט על תינוקות וילדים. ילדים ותינוקות רגישים באופן מיוחד למגע והבעת רגשות, מאחר ועדיין לא פיתחו חסינות וניסיון חיים כמו זה של המבוגרים. תינוק או ילד שאינו זוכה למגע חיובי, או שזוכה למגע שלילי כלשהו מהמבוגרים סביבו, לרוב יהיה יותר חרד, פחות רגוע, ויפתח פחות אמון בעולם. תינוקות וילידם אשר זוכים במגע חיובי (וכאן נכנס בין היתר העיסוי, שהינו צורת מגע נעימה, מחושבת ורגישה לצרכיו של הילד), יהיו יותר רגועים, ויפתחו אמון רב יותר בעולם ובמבוגרים סביבם. כמו כן, הם ילמדו בדרך זו לפתח תקשורת חיובית עם סביבתם. מגע עדין וחיובי יכול לייצר שינוי חיובי, הן בחיי המבוגרים והן בחיי הילדים.

במקרה של תינוקות או ילדים בעלי ליקויים תחושתיים או עצביים, יכול להיווצר מצב שהם אינם מגיבים באופן חיובי לסוגים שונים של מגע או להרמה על הידיים. התוצאה של כך היא לעיתים קרובות הימנעות של ההורים ממגע עם הילד, מכיוון שהם מפרשים זאת כאקט של דחייה מצידו. אולם הדחייה היא של המגע, או של סוג מסוים של מגע, ולא של ההורה עצמו, וקשורה יותר לטונוס השרירים של התינוקות מאשר לרגשותיו כלפי ההורה. במקרה של ילדים אלו, חשוב מאד שהוריהם לא ימנעו ממגע איתו, אלא ילמדו איך לגעת בו באופן הנכון והמתאים לו, באופן שינעים לו ולא יעורר בו תגבה שלילית. גם כאן, עיסוי יכול לסייע בהבנת הצרכים של הילוד, ובתרגול מגע נכון ונעים. המטפל יכול לסייע להורה להכיר את סוג המגע המועדף על ילדו, וללמד אותם ממה עליהם להימנע. כאשר הילוד לומד לפתח הנאה ממגע, הוא ילמד גם להרגיש יותר בנוח לגעת ולחקור חפצים ואנשים בסביבתו. אם ילוד אינו נהנה ממגע או מרגיש לא בנוח איתו, הוא יחווה קושי לגעת בדברים וללמוד על העולם באמצעות חוש המישוש שלו. כמו כן, למגע יש יתרונות פיזיולוגיים נוספים עבור התינוק, כמו למשל עלייה בתפוקת הלב, עלייה במשקל, עידוד הנשימה, מניעת גודש ריאות, סיוע בתפקוד העיכול ומניעת קשיי עיכול, הקלה על סימפטומים של צמיחת שיניים, חוסר מנוחה ובעיות שינה, ועוד.

העיסוי יכול להשתלב בתוך הפעילויות היום יומיות של התינוק, לדוגמא: ניתן לשלב עיסוי בזמן ההחתלה, הרחצה וההשכבה. היתרון כאן הוא כפול, מכיוון שהתינוק מפיק תועלת מהעיסוי, והפעילויות השגרתיות הופכות עבורו למהנות הרבה יותר. העיסוי גם מסייע להורה ללמוד מתי גופו של התינוק שרוי במתח (בעקבות גזים למשל), ומתי הוא רפוי, וללמוד את ההבדל בין מתח לרפיון בגופו של ילדם. כך ההורה יכול ללמוד מתי גופו של התינוק שרוי במתח הנובע מכאב, ומתי המתח נובע מנסיבות אחרות ובהתאם יוכל ההורה לענות לצרכיו של התינוק, לעזור לו ולהקל עליו.

בשני העשורים האחרונים, גברה באופן ניכר המודעות ועימה גם המחקר בנושא המגע בתקופת הינקות. רבים מהמחקרים והניסויים שנערכו מעידים על חשיבות המגע עבור התפתחות פיזיולוגית תקינה, והשפעתו על התנהגות ותגובה רגשית בריאה. המגע הוא צורך הקיים אצל התינוק, שהינו שווה ערך לצורך שלו במזון. המגע מסייע לתינוק לפתח אישיות חברתית, וההשפעה הזו תהיה מרחיקת לכת, ותלווה אותו במשך כל חייו, ינקותו, ילדותו וחייו הבוגרים. תהיה לכך השפעה רבה על יכולתו לפתח מערכות יחסים אינטימיות עם אנשים אחרים, על יכולתו להרעיף או לקבל מגע וחיבה, ועל מעשיו ותגובותיו בכל הקשור ליחסים בינאישיים. יחסים הרמוניים בין הילוד להוריו הינם הכרחיים לשם שלמותו הפיזית והרגשית של הילוד. העיסוי הינו אינטראקציה עדינה וחמה בין ההורה לתינוק, שמעבירה לתינוק מסרים חיוביים וחיזוקים רבים. לסיכום, עיסוי תינוקות הוא מחזק מאוד את הקשר בין ההורה לילוד ומתכון לתינוקות והורים מאושרים יותר. בסופו של דבר, עיסוי תינוקות והמגע בפרט הינו הכרחי וחיוני לכל שלבי ההתפתחות, של התינוק ושל ההורה כאחד.

אני בחרתי ללמוד עיסוי תינוקות מתוך החיבור שלי לתינוקות ולטיפול במגע, ומתוך שאיפה לעזור ולהעביר הלאה את הידע החיוני הזה. בעבודתי כמיילדת וכמדריכת הכנה ללידה אני רואה עד כמה ניתן להשפיע על ההורה "בזמן אמת". מילה טובה, סבלנות ואוזן קשבת עושים את כל ההבדל, ויכולים להכריע בין חוויה חיובית, טובה ונעימה, לבין חוויה שיכולה להפוך לסיוט. ברצוני לעזור להורים לפתח חוויות חיוביות, ולפקוח את המודעות לדבר שהינו כל כך משמעותי, ואשר יכול לשנות את יחסיהם עם התינוק שלהם ולהשפיע על הקשר לטווח הארוך. בהשקפת העולם שלי אני מאמינה שכל אדם שאנו פוגשים בחיינו הוא בעל יכולת (בין עם באופן מודע או לא מודע) לגרום לנו (שוב, עם או בלי שנשים לב לכך) לראות משהו באור אחר, או לפתוח לנו דלת שלא ידענו שהיא קיימת, ובכך להשפיע עלינו ועל חיינו. אני שואפת ללמד עיסוי תינוקות ולהשפיע על כמה שיותר הורים להשתמש בכלי הנפלא זה כאמצעי לחיזוק הקשר בינם לבין התינוקות שלהם.


References

Leboyer, F. 1985. Loving hands. New York: Knopf

Infant massage Australia: www.infantmassage.org.au

Infant Massage: Communicating Love Through Touch. Juliana Dellinger-Bavolek, M.S.E

Evans, L. 1990. Impact of infant massage on the neonate and the parent-infant relationship. Advances in touch: New implications in human development

Pediatric Round Table 14: 72-79



bottom